Vårvärme, ympar, gamla fruktträd och ´farlig skönhet´

Vilken påskhelg vi fick! ..Och äntligen hann jag med lite i min egen trädgård också. Jag har även firat i helgen, att alla äppleträd nu är beskurna, och tur är väll det, för snart står de i sin allra vackrast klädnad! Äppleblom! Njutningens tid är här! Det exploderar fullkomligt… men vänta lite, jag måste hinna stanna upp och bara njuuuta!

Idag såg jag för första gången en vitblommande tibastbuske. Mitt i Örebro fanns den bland andra vårblommande skönheter. Denna Sveriges giftigaste växt, som är så vacker och doftar så ljuvligt. Akta, akta, inga barn i närheten!

Mina ympar i växthuset börjar visa livstecken 🙂 Nya träd ska det bli. Alla till Karslunds Herrgård. Äpple och päron. Äpple sorterna Alexander, Arvid, Grågylling, Hampus, Menigasker, Ringstad, Sickelsjö vinäpple och Stinas äpple, är ympade. Bland päron hittar vi Hovstapäron, Vingåkers kanelpäron, samt två av okänd sort, som växer på Karlsund. Ymparna plockades i vintras och har förvarats i kyl fram tills för två veckor sedan. Några ympar är tagna på Karslund och några på Julita. Nu ska de vårdas ömt och hägnas in från oönskade djur. Det är ett ärofyllt uppdrag och jag lovar att göra allt jag kan för att dessa träd ska bli stora och fina.

En ympningskurs via Medborgarskolan ägde rum helgen före påsk. Ett glatt gäng från olika delar av länet deltog. Längs att åka hade Björn och Elisabeth Torstensson, som kom från Nyhyttan norr om Nora. De har förresten ett stort och gammalt äppleträd på sin gård – bilder nedan. Tänk att en frösådd kan bli så mäktig. Visst är det något speciellt med dessa gamla träd <3 Elisabeth skriver så här om trädet;

´Angående äppleträdet så vet vi inte så mycket om dess tidiga historia mer än att huset vi bor i är från början på 1900 talet och ägdes av ett barnlöst par. Tidigare fanns där ett äldre boningshus i närheten. Åldern på trädet är okänt men omfånget är imponerande.
Trädet skapar karaktär åt trädgården som inte hade många växter på framsidan, utan de andra äppleträden ligger mer skyddat på husets baksida. De har dessvärre blivit så gamla att de dött ett efter ett. Därför är det så roligt att få sätta nya träd med gamla sorter.
Det stora trädet som saknar namn döptes till Elisabeth av mina vänner när jag berättade om att jag försökt artbestämma det med hjälp av kunniga på Alnängarna och Julita. De kom fram till att det är en kärnsådd med små rätt söta äpplen som mognar tidigt. Fåren har fått mumsa på dem och våra barn har använt det till att gunga i och det används numera till stöd för en nyplanterad Polstjärne-ros och till bo åt flugsnappare.´
Tack Elisabeth och Björn för bilder och berättelse! Kram Stina
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.