Älholmsparken, Arboga – En Engelsk park är upptäckt! Text och bilder!

I oktober/november månad har jag, förutom flertalet ritningsjobb och beskärningsuppdrag, ägnat ett antal timmar åt ett mycket spännande och roligt projekt. Ett sådant där projekt som man bara vill ha mer av… Där de flesta svaren bara kommer av sig själv för att naturen ´talar´…

Hm, nu till lite fakta och bakgrund;

Utanför Arboga ligger Älholmens herrgård. Gården har en 600-årig historia och har tillhört de adliga ätterna Natt och Dag samt Leijonhufvud.

Här fanns en omfattande bruksrörelse med industrier som hörde till Arbogas tidigaste. Älholmens hammarsmedja, vid Garpströmmen, anlades på 1500-talet. Här har dessutom funnits pappersbruk och filtstamp.

Herrgården, med dess omgivning, ägs idag av Göran och Marie-Louise Dahlén.

________________________________________________________

I oktober kontaktade Göran mig. Han berättade om den engelska parken som ligger vackert i anslutning till herrgården och Arbogaån, och som nu behöver lite hjälp att komma vidare.

Herrgårdsparken anlades ca 1820 av brukspatron M. C. Mannerstråle. Den byggdes som en engelsk inspirationspark, ´Naturträdgård, Romantisk park´, kärt barn har många namn, med grusade gångar, lusthus och badhus. Än idag kan man bland ädellövträd, som bok och lind, finna silverpil, tysklönn och apelträd samt olika förvildade trädgårdsväxter såsom benved och parkolvon. Om hösten är parkens lövsal ett vackert skådespel.

I parken finns en stensättning som kan vara från järnåldern. Där finns också en minnessten med epitafium, som M. C. Mannerstråle lät resa över sin hustru Hedvig Charlotta.

Under flera år lämnades parken i glömska och fick sakta växa igen.

Glädjande nog ska den nu få renoveras och dessutom bli en del i Arbogas natur- och kulturstråk (Ramstigen & Gålsjön). Den ska öppnas upp för allmänheten så alla kan få njuta av dess läge och skönhet! Här kan man bara inte låta bli att spåna vidare vad parken kan användas till.

Men på vägen dit krävs eftertanke, kunskap och en del planteringar. Här kom bland annat jag in! Rätt växtval på rätt plats, siktlinjer, inventering av diverse ´sly´ som ploppar upp lite här och var har diskuterats.

Den doftande lövgrottan kanske tillhör en av favoritplatserna, eller alla de härliga sittplatserna som finns att välja på. En del oidentifierade symboler gnager i mitt huvud. Kanske är det den platsen som är min favorit ändå?

Omsorgsfullt har jag valt växter som passar in. Små som stora. Växter såsom hästkastanj, blodlönn, blodbok, lagerhägg, magnolia och avenbok är några som nyligen har blivit planterade. Skyltar i parken är snart på plats.

Jag gläds verkligen åt att parken hamnat i rätt ägares händer. Det känns. En park som annars hade kunnat glömmas bort, och helt vuxit igen.

En härlig park som gjord för en utflykt med picknickorgen! Vilken blir din favoritplats i parken?

Nu är det en bit på väg.

November kramar från Stina Hammar

http://www.arboga.se/uppleva-gora/idrott-motion-och-friluftsliv/friluftsliv-och-motion/motionsspar-vandrings-och-cykelleder/ramstigen/

Bakgrund till Ramstigens kultur- och naturstråk

År 2012-2013 genomförde Arboga kommun ett Leaderprojekt, ”Kultur och naturstråk: Ramstigen & Gålsjön”, i samarbete med Arboga fågelklubb, Arboga orienteringsklubb, den lokalhistoriska studiecirkeln Arbugae, Jädersbruks vänner, Naturskyddsföreningen i Arboga, Villagatsbadets vänner och Örtagårdskyrkan.

Syftet var att förbättra förutsättningarna för friluftsliv och rekreation, bedriva viss naturvård samt att fördjupa och sprida kunskapen om områdets sevärdheter.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.