Reportage i Nerikes Allehanda – Bostadspuls – juni 2017

Följ med hem till landskapsingenjören Stinas naturnära trädgård

Hur ser trädgården ut hemma hos en landskapsingenjör? Vi hälsade på hemma hos Stina Hammar som bor naturnära i Skärmartorp.

Stina Hammar

Stina Hammar

Stina Hammar ympar och driver upp nya äppelträd med gamla äppelsorter för Karlslunds herrgårds räkning. ”Ett ärofullt uppdrag”, kommenterar hon.

Bild: Marita Hellberg-Danielsson

Det är lite av Bullerbykänsla att komma till Skärmartorp. Byn ligger längs Kilsbergskanten, nära Lanna och helt nära Lekeberga-Sälvens naturreservat. Ja, faktiskt gränsar Stina Hammars tomt till naturreservatet.

Huset ligger längs den gamla landsvägen och söder om tomten börjar rasbranterna där Lekhytteån och Garphytteån har gröpt sig ner i berget och nu bildar naturreservat.

Men jag kommer norrifrån, från landsvägen, när jag går in i trädgården och möter Stina som sitter på en bänk i trädgården och njuter av solen. En snabb första anblick visar en ganska vanlig trädgård med en grusgång fram till huset och med gräs och fruktträd på sidorna om gången. Men här finns så mycket mer.

– Här finns den bästa odlingsjorden man kan ha. I närheten fanns en gång ett bruk och runt om låg mängder av kolmilor som nu lämnat efter sig ett tjockt kollager som tillsammans med sandjorden ger jättebra jord, berättar Stina och tar mig med på en guidad tur i trädgård.

Hon visar hur hon släpper upp gräset under äppelträden så här års. På så sätt får hon fina blomsterängar i trädgården med blommor som gullviva och prästkrage. Intill huset har hon stora ekfat med växter, en del sitter där året om, i andra planterar hon sommarblommor.

Stina o örtagården

Stina håller sin örtagård i odlingsbänk och innanför stängsel.

Vi går vidare i trädgården och mot baksidan. Där står en purpurapel, helt översållad av rosa blommor. Intill finns ett mäktigt stånd rabarber med en stor blomma i. Stina behåller blomställningen för att den är vacker, även om den drar näring från stjälkarna. Hon kompenserar genom att gödsla lite extra.

Så kommer vi till en inhägnad del av trädgården. Här har hon en örtagård. Inhägnaden är till för att hålla hönsen borta. Där finns också en större inhägnad med högt stängsel. Där driver Stina upp äppelträd för Karlslunds räkning.

– Det är gamla äppelsorter som får nytt liv nu. Det är ett ärofyllt uppdrag jag fått, säger hon och räknar upp äppelsorter som Menigasker, Grågylling, Sickelsjö vinäpple och Baggetorp.

Stängslet behövs för att hålla rådjur och harar borta.

Såklart finns där också ett växthus. I det har hon bland annat gingko och en vindruva som egentligen inte är härdig i våra trakter men går bra i växthus. Den heter Heimrod och ger söta, kärnfria druvor.

Från andra änden av trädgården hörs kackel. I och intill ett uthus går Hedemorahöns. Stina gillar dem och föder även upp kycklingar. För hönsen skull har hon också en del buskage på tomten, bland annat ormbunkar.

– Hönsen får gå fritt på tomten om vi är ute men behöver buskage att kunna gömma sig i, förklarar hon.

 

Familjen håller Hedemorahöns och Stina berättar att dottern Meja är duktigt på att göra dem tama.

Stina

Stina Hammar sparar gräset under äppelträden så här års, för gullvivornas skull. Där har hon också en ”njutbänk” – ett blickfång i trädgården.

Men Stina vill också ta mig med till en annan tomt, en granntomt och grannhus som hon och maken Pierre köpt. Här står stora, mäktiga askar intill Lekhytteån som brusar i ett vattenfall. Och här finns Lekebergsbron som är känd från Jeremias i Tröstlösas dikt ”Tess lördan”.

Eftersom Stina har så fint på sin tomt har hon här en ny utmaning: Hon ska göra i ordning även denna trädgård.

– Här tänkte vi bland annat ha en örtagård och vi spånar på att ha kurser i trädgård, berättar hon.

Stina Lekebergsbro

Jeremias i Tröstlösa, Levi Rickson, skrev dikten ”Tess Lördan”som gjorde Lekebergsbro känt. Bron ligger alldeles granne med Stina Hammars trädgård.

Fakta Skärmartorp

Här bor: Stina och Pierre Hammar samt barnen Meja, 8 och Jon, 16 år. Till familjen hör också kaniner och Hedemorahöns.

Stina: Är landskapsingenjör och har bland annat varit trädgårdslärare på Kvinnerstagymnasiet och växtrådgivare på Weibulls. Numera arbetar hon med trädgård i egna företaget Hammarverket.

Trädgården: Är bortåt hundra år gammal, precis som huset, och Stina har valt att behålla en del gamla inslag och plantera nya. Dessutom finns plats för lek genom fotbollsyta och en studsmatta samt njutbänkar.

Bostadspuls 10 juni 2017

Sid 3 Nerikes Allehanda. Faktasida. Stina Hammar bor i Skärmartorp vid Lanna där hon också har sitt kontor, mitt i trädgården. Bild: Marita Hellberg-Danielsson

Trädgårdstips från landskapsingenjör Stina Hammar

Stina Hammar är landskapsingenjör och jobbar också med rådgivning och planering när det gäller trädgård.
– Det viktigaste med en trädgård är att du ska trivas i den, poängterar hon. – Titta inte på hur grannarna har det. Det är du som ska bo och trivas där, säger Stina.

Ett annat viktigt tips är att inte göra för mycket, för snabbt om du flyttar in i ett hus med en gammal trädgård.

– Bo in dig innan du gör för stora förändringar och exempelvis sågar ner träd. Ett uppvuxet äppelträd är oftast värdefullt för en trädgård, säger hon.

Andra saker att ta hänsyn till är hur stort trädgårdsintresse du har. Vill du lägga mycket eller lite tid i trädgården? Här kan det ju skilja sig beroende på vilken fas i livet du är i.

Sedan kan du titta på vilken växtzon din tomt tillhör och om det är det mycket sol eller skugga? Vilken jordmån finns? Det är viktigt för att kunna anpassa växtvalen efter din trädgård.

– Ett nyttigt tips såhär i tider av vattenbrist är att luckra jorden när du vattnat. Då stannar vattnet kvar i jorden i stället för att dunsta snabbt. Det är såpass effektivt att du kan hoppa över varannan vattning, tipsar hon.

I vår har ju många barrträd torkat och även här har Stina ett tips inför nästa år.

– Vattna upp barrväxterna ordentligt på hösten och lägg på mull runt dem. Då klarar de en torr vår bättre.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.