Stina i tidningen Nära – Reportage augusti 2017

Jag dras till naturen!

Som utbildad landskapsingenjör och trädgårdsmästare kan Stina Hammar rädda de flesta trädgårdar och parker. Hon löser problemen, erbjuder rådgivning för framtiden och planerar upp helt nya trädgårdar. Med en fantastisk känslighet som hjälper henne på vägen lyssnar hon till vad naturen har att säga henne och agerar sedan därefter.
TEXT: SABINA WÄRNGÅRD FOTO: PRIVAT

Stina vid favoritplatsen

Stina vid favoritplatsen

Hidinge, utanför Örebro, är en historisk bygd. Lekebergsbron är känd landet över, kanske främst för låten ”Tesslördan” från vilken de flesta av oss har hört raden ”Trallallalej, nu tänker jag på dig!”. Under bron porlar en bäck, dit Stina ofta går för att blöta håret eller bara känna in naturen.
– Eftersom jag är så mycket jord i mitt element måste jag balanseras upp av vattenelementet.
Stina bor med sin familj precis intill ett naturreservat, där hon hämtar stora delar av sin sprudlande energi. Stina är verksam som trädgårdsplanerare, vilket gör att det kanske inte är så märkligt att hennes egen trädgård är en av de vackraste jag sett. Här syns det att växterna och träden trivs riktigt bra. Detta är tack vare Stinas breda kunskap om naturen.
– Det var faktiskt i tidningen Nära som jag för första gången läste om currylinjer och hur naturen påverkas av dessa.
Currylinjerna kan ses som ungefär en halvmeter breda, osynliga väggar som bildar ett rutmönster på marken med rutstorleken fyra gånger fyra meter. Där två currylinjer möts bildas ett currykryss.
– Jag skulle aldrig plantera ett träd i ett currykryss. Då ser jag direkt hur det börjar må sämre och växer krokigt, förklarar Stina.
Hur träd och växter mår och att se vad de behöver är hennes specialitet, kanske skulle man till och med kunna kalla det för en förmåga. Dragningskraften till odling, trädgårdsarbete och naturen har alltid funnits där för Stina. Hon tar ett djupt andetag, ler och blickar drömmande ut i trädgården.
– Som sextonåring utbildade jag mig till trädgårdsmästare, men var inte säker på att det skulle bli mitt slutgiltiga yrke. Jag är 43 år idag och det har inte gått att släppa. Mina känslor för naturen är så starka!
Men att jobba med trädgårdsarbete räckte till slut inte för Stina. År 2010 startade hon ett eget företag, Hammarverket, tillsammans med maken och finsnickaren Pierre.
– Jag längtade efter att få skapa, och så hittade vi det här perfekta hemmet utanför Örebro. Här har jag landat i mig själv och naturen, vilket gör att jag kan ge mer till mina kunder.
Stina erbjuder trädgårdsplanering, hjälp och konsultation till de som behöver. En arbetsdag innehåller ofta flera olika moment, där hon varvar att göra ritningar till kunder, åker på rådgivningar och diverse skötseluppdrag såsom trädbeskärning och annat fix.
– Precis som med elementen behöver jag balans i mina arbetsdagar Ger jag en kund rådgivning på förmiddagen vill gärna jobba praktiskt på eftermiddagen. På så vis jobbar jag som bäst!

Ville kunna se träden från klassrummet
Stina berättar att hon är uppvuxen i skogen, utanför Stockholm. Det går inte riktigt att odla där, trots lilla Stinas tappra försök.
– Jag var tio år och såg förkrossat på min morbrors vackra odlingar. Jag jämförde dem med mina futtiga. Då förstod jag att jag måste få odla själv, det kändes så starkt i mig.
– När jag var liten trivdes jag aldrig i skolmiljöerna, trots höga betyg och kamrater i klassen. Jag ville alltid sitta närmast fönstret så att jag skulle kunna känna av träden utanför.
Känsligheten har nämligen också alltid funnits där, och ofta har Stina tyckt att det varit jobbigt. Hon har alltid kunnat känna av hur människor mår, något som för ett barn kan bli problematiskt och ångestladdat.
– Det har varit tufft ibland, att alltid både känna in människor och naturen. Jag minns en gång då jag blev förtvivlad över att pappa skulle lägga om gräsmattan, men jag förstod inte varför jag tog så illa upp av det. Nu vet jag att han borde gjort på ett annat sätt, som gräset mått bättre av.
– Men idag kan jag dra nytta av min känslighet i mitt yrke! Den hjälper mig att länka samman människan med trädgården. Jag känner in vad både ägaren och trädgården vill ha och behöver.
Stina poängterar att hon arbetar med trädgårdsplanering, inte trädgårdsdesign. Det viktigaste är att vi, växterna och träden trivs. Det estetiska kan inte alltid stå i fokus, åtminstone inte om det kostar oss naturens välmående.
– När jag planerar trädgårdar vill jag att resultatet ska bli trivsamt, praktiskt och fint!
Med en examen som landskapsingenjör i kombination med gåvan att känna in naturen blir Stinas arbete något utöver det vanliga. Innan hon tar sig an en kunds trädgård vill hon gå omkring på platsen och känna in alla träd och växter.
– Jag känner vad som behövs och vad som fattas i trädgården. Jag får bilder och känslor till mig, och trädgårdens väsen talar till mig.
– Varje trädgård är unik! Du bör inte jämföra din med din grannes, de kan behöva helt olika saker.

Utanför kontoret!

Utanför kontoret!

Uppfinnare av Naturmetoden
Ämnet balans är något som Stina ofta återkommer till under vår pratstund. Allting behöver balans, trädgårdar likväl som människor. Men ibland blir det svårt för Stina att ge naturen vad den vill ha.
– Det händer att jag inte förstår vad trädgården vill ska förändras. Det kan ofta bero på att huset är byggt på mark som tidigare var en åker. Då blir det svårt för mig att höra vad de vill.
– Efter ett sådant jobb känner jag mig helt dränerad på energi. Då måste jag gå ner till min vackra bäck och fylla på med kraft.
Allra oftast kommer ändå svaren till Stina när hon känner in en ny naturplats, men om hon glömt något och inte kommer på vad, använder hon ibland sina vinkelpekare. Pekarna är ett instrument som leder henne till vad som måst förändras på platsen. Metoden där man använder vinkelpekare för att förbättra en naturplats har Stina valt att döpa till Naturmetoden.
– Jag tror att det är mina andliga hjälpare som visar mig rätt väg via pekaren.
– Jag är övertygad om att det är någonting övernaturligt med det här. Jag blir själv ofta förvånad av att jag lyckats ta fram en fin trädgård så snabbt. Det är både naturväsen och mina personliga skyddsväsen som leder mig rätt.
Också Stinas mentor, mediala Merja Tikkanen, har sett att många väsen finns runtomkring Stina.
– Ibland ringer jag Merja och frågar om hon tror att jag missat något, och då kan hon ge mig antydan till svaret. Det kan tex. vara ´åk dit en gång till, då kommer svaret till dig´. Merja är verkligen en helt fantastisk mentor, coach och vän! En mentor skulle alla människor behöva.
Flera av Stinas kunder hör av sig i efterhand via mail och Facebook för att överösa henne med beröm. Kommentarer som ”Vi har kikat lite på ditt förslag och tycker du verkligen fångat den känslan vi vill uppnå.” och ”Mycket nöjd hela vägen. Känner mig trygg med dig Stina. Du är proffsig och dessutom jättetrevlig.” är inte ovanliga.
– Jag får ofta höra att det jag bidragit med till trädgården betyder mycket för ägarna, och att jag lyckats länka samman det som fattades.
– Och jag får väldigt många bilder från familjer som vill visa hur deras trädgård ser ut när det blommar!
Innan jag lämnar Stina åt sitt härliga arbete, reciterar hon en vacker vers jag kommer bära med mig länge.
– Gamla träd är ett kapital att vara rädd om, och en länk tillbaka till tiden. Att plantera ett nytt träd är ett fint sätt att skicka en hälsning framåt i tiden.
Stina ler och jag ser på henne hur hon gärna vill iväg och arbeta vidare med sina träd och rabatter. Energierna sprudlar när hon vinkar av mig.
– Så roligt det här var! Men nu måste jag ner till bäcken ett tag, där kryllar det av liv!

Det här är Stina:
Ålder: 43 år.
Bor: I Hidinge, utanför Örebro.
Yrke: Trädgårdsplanerare.
Familj: Maken Pierre och barnen Jon, 16 år och Meja, 9 år.
Motto: Följ din magkänsla!
Kontakt: hammar@hammarverket.se
Hemsida: hammarverket.se

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.