Karlskoga Kuriren Hem & Trädgård

Allt vanligare att anlita trädgårdsdesigner. Text; Anders Hestad. Karlskoga Kuriren Hem & Trädgård den 27 sept. 2018

Trädgårdsintresset ökar. En trend som trädgårdsdesigner Stina Hammar märkt av under en längre tid.

Jättekul! Jag har en hel del kunder i Karlskoga och orderblocket är fulltecknat, säger hon.

Till vardags håller Stina Hammar till i Skärmartorp, inte långt från Lekebergsbron. Där, hemma i sin egna trädgård och ateljé, hämtar hon inspirationen för att hjälpa andra med deras trädgårdsbestyr. Bland annat anlitar Bergslagscenter henne och i dag har hon ett dussin kunder bara i Karlskoga. Och allt fler vill nyttja hennes kunskaper och tjänster. Många vill ha en fantastisk trädgård, så är det. Men få vet egentligen hur den ska se ut. Och framför allt, vilka växter som ska planteras. Det är alltså där som Stina Hammar – landskapsingenjör, naturbrukslärare och trädgårdsmästare – kommer in i bilden. Hon har 25 års erfarenhet från bland annat Bergianska trädgården, Skansen och som lärare på Kvinnersta. Idag driver hon företaget Hammarverket.

En bred erfarenhet är alltid bra att ha. Att hjälpa privatkunder att planera deras trädgårdar är något Stina Hammar tycker är otroligt stimulerande. Det är fantastiskt. Dessutom blir det trevliga och stimulerande människomöten. Trädgården berättar faktisk en hel del om vilka som bor där… Och fortsätter: Av den anledningen får kunderna innan första mötet fylla i en checklista med frågor om till exempel hur stort trädgårdsintresset är, hur skötselkrävande trädgården får vara och i vilken stil den ska ha. Jag vill också gärna ha några bilder från trädgården, eller det som ska bli en trädgård. Det är mitt sätt att inhämta en faktabas som jag kan arbeta efter.

Hur vill då kunderna att trädgården ska vara? Lättskött är ett vanligt svar. Men det som är lättskött för en innebär ett jättejobb för en annan. Ett vanligt misstag är att tro att man klarar av mer än vad man egentligen gör. Alla är i olika skeden av sina liv och det är mycket som ska hinnas med. Det viktigaste är att du trivs i din trädgård och den får aldrig någonsin bli en börda. Vilka är det då som anlitar en trädgårdsdesigner som Stina Hammar? Det är väldigt olika, men vanligast är att man vill göra om sin befintliga trädgård. Men har helt enkelt tröttnat på den. Eller att husägarna börjat bråka med varandra om trädgårdens utformning och vill ha mig som medlare, skojar hon. Men självklart finns det också de som byggt ett nytt hus och vill göra ”rätt” från början.

Stina Hammar menar att det krävs kunskap för att skapa en funktionell och vacker trädgård. Ett vanligt misstag är att man ”plottrar” sönder trädgården. Inte sällan orsakas det av för omfattande spontanhandling av växter. Men bara för att de är fina, och kanske billiga, behöver de ju inte passa in i trädgården… Lösningen, enligt Stina Hammar, heter planering. Det är jätteviktigt. Man måste helt enkelt ha en plan för trädgården, både när det gäller utseende och växtsorter. Och det är just det som jag hjälper till med. Men visst, jag håller med, det är kul att köpa växter som man kanske inte har användning för direkt. Gör gärna det, men plantera dessa i en ”barnkammare” så länge innan de hittar sin riktiga plats i trädgården.

Att få råd och tips av en trädgårdsdesigner kostar givetvis en slant. Men ofta räcker det med några timmars rådgivning. Det kan handla om allt från själva utformningen till materiel och självklart vilka växter som passar bäst just där. Och att göra misstag kostar också, både i pengar och tid… Som trädgårdsmästare och designer vet hon givetvis vilka trender som gäller i trädgården nu och framöver. Köksträdgården! Den har legat i topp ett par år nu och hänger fortfarande med. Men den ska inte bara producera ätbart, den ska vara vacker också. Och helst ska den vara anlagd nära grillen…

Fyra tips från trädgårdsdesignern 1. Jag tycker att området runt entrén är viktigast i en trädgård. Börja där och gör det fint, då blir resten av arbetet så mycket roligare. 2. Robotgräsklippare är kanske praktiska, men tänk på att många växter, som smörblommor, aldrig får chansen att komma upp. 3. Tujor är billiga, växer fort och är vintergröna. Men tänk på att de inte vill ha torra somrar. De trivs faktiskt bäst i lite fuktiga marker. 4. Ha inte för bråttom. Bo in er och fundera lite extra på hur trädgården ska se ut. Sedan kan det vara lämpligt att ta kontakt med en trädgårdskunnig.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.