Fina rader i Nerikes Allehanda får sammanfatta november månad

Ur Na den 15/11 2016

Miljön kring sparbanken i Fjugesta har fått en rejäl ansiktslyftning för två miljoner kronor. Nya träd och buskar har planterats och ett nytt smidesstaket omgärdar parkeringarna. Nu slipper pensionärerna att snubbla på asfalten utanför Lekebergs sparbank. Christer Bengtsson, vd, berättar för NA att rötterna på träden som växte vid Storgatan tryckt upp asfalten på trottoaren och gjorde den ojämn.

–Det var två personer som snubblade och parkeringen såg förskräcklig ut.

Detta satte igång planerna och i höstas startade företaget Best Entreprenad med att ta bort den gamla vegetationen. Stina Hammar, landskapsingenjör och trädgårdsmästare på Hammarverket, fick ta hand om planeringen. Sedan gjorde entreprenören markarbeten med plattläggning och asfaltering.

–Jag fick uppdraget att gör det mer lättskött och fick fria händer så länge antalet parkeringsplatser blev detsamma, säger Stina.

Tre tankar genomsyrar hennes arbete och det är miljö, hållbart och lokalt. Lättskötta och tåliga växter planteras. Färgerna går i milda toner. Exempel är björkspirea ’Tor’ och stefanandra som marktäckande buskar. På norrsidan finns växter som tål lite mer skugga: daggkåpa, träjon, vipp- och vidjehortensia.

– Jag har valt enkla material som passar i miljötänket och med stilen på huset. Ogräsfri jord från Hasselfors och i stället för sjösten har jag valt makadam som prydnad och kalkstenar har plockats på plats i Lanna. Grå betongplattor ligger närmast husväggen och jag har flyttat ut rabatten för att de som jobbar i huset ska se den och inte bara bilarna, förklarar Stina.

Hon berättar också att Lekebergs kommun haft en kontakt med henne om ”Sparbanksparken” som ligger utmed Letstigen och gränsar till parkeringen på södra sidan.

– De har planer på att göra en rosenrabatt längs staketet och det kommer att bli jättesnyggt med en massa rosor längs smidesstaketet.

De stora oxelträd som tidigare växte längs med Storgatan ersätts med totalt sex rundoxelträd. Prydnadsrönnarna är redan i backen men avenboksträd på baksidan och avenbokshäcken som ska växa bakom smidesstaketet planteras i vår. I rabatterna kommer perenner att planteras. Andra träd som redan planterats är klotkörsbär ympad på glanskörsbär liksom klotlönn och hängsälg. En rolig detalj är på södra parkeringen där en avenbok växer i en stålrörsställning i form av en ”sparbanksek”.

– Anläggarna har gjort ett bra jobb och det kommer att bli jättefint. Jag är jättenöjd, avrundar Stina Hammar.

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.